Langs mail toegestuurd op 23/10/2016

Beste Vrienden, Familieleden, Sympathisanten,

 Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de 111 leden van “De Zwarte Hand” verzetsgroep uit WO2 werden gearresteerd door de Duitse bezetter.

 Wij willen aan deze gebeurtenis aandacht schenken door de kans die ons aangeboden wordt door de vzw Vrienden van Fort Breendonk i.s.m. het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk om de film over Jos Corbeel en zijn verzetsgroep De Zwarte Hand op groot scherm te zien, op de plaats waar de leden van de groep werden opgesloten op 27 oktober 1941 en waar hun lijdensweg begon van gevangenschap in de nazi-gevangenissen en concentratiekampen in België, Duitsland, Polen, Tsjechië en Oostenrijk.

Ze waren met 111 bij hun arrestatie, slechts 37 van hen overleefden een gevangenschap van bijna 4 jaar.

In bijlage vindt u de uitnodiging voor de Filmvoorstelling over Jos Corbeel en 75 jaar Herdenking van de arrestatie van de Verzetsgroep "De Zwarte Hand" .

Praktische info

Wanneer: Zondag, 30/10/2016 om 10u

Locatie: Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk

We kijken er naar uit u te mogen verwelkomen op dit huldebetoon. Gelieve u zeker in te schrijven via de vzw Vrienden van Fort Breendonk (zie info in bijlage).

Stuur deze uitnodiging gerust door naar andere geïnteresseerden. Vergeet niet regelmatig de facebook-pagina van “De Zwarte Hand” te consulteren.

Via deze pagina blijf je op de hoogte van alle informatie en evenementen die we organiseren ter nagedachtenis van deze 111 mensen van deze verzetsgroep.

Hartelijke groeten,

In naam van de “Vriendenkring De Zwarte Hand”

Hilde Vivijs
Dochter van Louis Vivijs (Verzetslid van DZH overleden op 2/05/12)
2800 Mechelen                                                         
 
E-mail : hilde.vivijs@telenet.be
Facebook  : https://www.facebook.com/pages/De-Zwarte-Hand/240011479373085?ref=hl

Extra Info :

Over het docu-portret van Jos Corbeel :
70 jaar na het einde van de tweede wereldoorlog doet de voorlaatste getuige van "De Zwarte Hand" verzetsbeweging voor het eerst zijn verhaal voor de camera.

Een beklijvend docu-portret van Jos Corbeel, de voorlaatste getuige van de verschrikking die de verzetsleden van "De Zwarte Hand" hebben meegemaakt.

Voor het uiten van hun vrije mening werden de leden van "De Zwarte Hand" door de Nazi bezetter opgepakt om ze te laten verdwijnen als nacht und nebel (NN) gevangenen.
Jos overleefde vier jaar ontbering in verschillende concentratiekampen en blies bijna zijn laatste adem uit tijdens de dodentocht in april 1945.

Triestige bilan : van de 111 leden, meer dan de helft was jonger dan 20 jaar, vermoordde het nazi-regime er 74.

"Opdat we niet mogen vergeten."

Met dank aan Bert Helsen en Koen Huybrechts!

Verwezenlijkingen van de Vriendenkring van “De Zwarte Hand” sinds heroprichting in 2011 :

- Gedenkplaatsen voor “De Zwarte Hand” in België en Duitsland :

-     Huldeplaats opgericht in 2011 in het Fort van Liezele als eerbetoon voor deze mensen die hun leven gaven en geriskeerd hebben voor vrede en democratie – met dank aan burgemeester Koen Van den Heuvel en Marc Van Riet (Fort van Liezele)

-     Gedenkwand in het KZ Esterwegen / Gedenkstätte Esterwegen - Duitsland - met dank aan Kurt Buck, verantwoordelijke van de Gedenkstätte Esterwegen.

-     Gedenkplaat in Wuppertal sinds april 2016 waar de vroegere gevangenis stond – met dank aan Dr Stephan Stracke van das Denkmal Wuppertal

- "Gedenkboek - De gevangenen van Breendonk 1940-1945"  - De gevangenen van Breendonk krijgen weer een gezicht :  ook de 111 Zwarte Handers staan sinds 2012 in het Gedenkboek . “De Zwarte Hand” verzetsbeweging krijgt na 70 jaar erkenning als volwaardige verzetsbeweging in België - met dank aan historicus Dimitri Roden

- Ook op het internet is er heel wat te vinden over deze verzetsgroep : Enkele voorbeelden :

- Staf Vivijs: Onder Duitse Knoet :  http://www.getuigen.be/Getuigenis/Vivijs-Staf/index.html , met dank aan Jan Hertogen
- Tjen Mampaey: De Zwarte Hand :
http://www.getuigen.be/Getuigenis/3den/Mampaey-Tjen/ , met dank aan Jan Hertogen
- Patrick Moreau: Systematiek en Willekeur :
http://www.getuigen.be/Getuigenis/3den/Moreau-Patrick/, met dank aan Jan Hertogen

è D- Zwarte Hand” Vriendenkring zit ook in het bestuur van de Nationale Vriendenkringen van Esterwegen en de NN-gevangenen, organiseert samen met andere vaderlandslievende organisaties,  neemt deel aan herdenkingsreizen naar de kampen en aan alle herdenkingsevenementen over WOI en WO2 die georganiseerd worden door de verschillende instanties in zowel binnen- als buitenland.