Bericht nr. 2  - 22 september 2016

Aan de mailinglijst www.herinneringmemoire.be

Het zijn drukke tijden voor wie de herdenkingsactualiteit wil volgen of er verslag over doen.

1.
Boekvoorstelling: Elke Dag Angst, De terreur van de V-bommen op België

Het belangwekkende boek “Elke dag angst,
De terreur van de V-bommen op België (1944-1945) werd op 20/09/2016 in het Vredescentrum van Antwerpen aan het publiek voorgesteld. Het is het vijfde boek van historicus Pieter Serrien over de vergeten doden van de V1 en V2 inslagen in België. Het zijn evenzeer slachtfoffers van het nationaalsocialisme. Evengoed als de tweeduizend Belgen die op een of andere wijze meehielpen aan de fabricage van de V2 in Dora-Mittelbau. Het is de uitzonderlijke verdienste van de auteur om de slachtoffers van de V1 en de ontbering, dwangarbeid en dood van de politieke gevangen in Dora-Mittelbau en haar talrijke bijkampen gedocumenteerd in beeld te brengen. 1.200 à 1.400 van de 2.000 Belgen in Dora Miitelbau lieten er het leven. Zowel over de V2 slachtoffers als over de dwangarbeiders werd na de oorlog niet veel meer vernomen. Voor de eersten was België al op 4 september bevrijd, voor de laatsen waren bij het einde van de oorlog Von Braun en z’n technologie al onderweg naar Amerika. Dat Von Braun Dora-Mittelbau bezocht had en wist dat er duizenden gestorven waren in de meest wrede omstandigheden was mede een reden om het doek van de onwetendheid over dit kamp te laten vallen. Maar Pieter Serrien geeft er uitvoerig verslag van. Ook over het drama in de Boelcke-kazerne, waar enkele dagen voor de bevrijding nog 1.500 zieke gevangenen de dood vonden door Amerikaanse bombardementen, is het de eerste maal dat een historicus hierover documenteert.

Spijtig dat niemand van de vriendenkring Dora-Mittelbau aanwezig was op zulk een belangrijke boekpresentatie. Maar niet getreurd, langs Boekvoorstelling: Elke Dag Angst, De terreur van de V-bommen op België kan elkeen die het wenst de avond herbeleven met 40 foto’s en het lied van Wannes van de Velde over Von Braun.

2. Herdenking Breendonk 21/09/2016

Speciaal voor de vlaggendragers die, zoals vorige jaren, ontieglijk ver van de herdenkingsactiviteit, zeker van de bloemenlegging aan de executiepalen moesten plaatsnemen, en voor alle anderen die aanwezig of niet aanwezig waren, een uitgebreid fotoverslag (115 foto’s) over alle onderdelen van de plechtigheid, met af en toe een commentaar bij een foto. Ondermeer de afgevaardigde van de Duitse ambassade die een krans neerlegde bij het eregraf van de gevangen van Breendonk en de slachtoffers van het nationaalsocialisme, is een van de sterkste momenten. Maar er zijn er nog vele andere, te ontdekken in Herdenking Breendonk 21/09/2016 .

3. Welke toekomst voor het Nationaal Monument van Breendonk?

Sommigen maken zich zenuwachtig bij het lezen van de brief van Francis Delpérée in de Libre Belgique van 14/09/2016, twee dagen na de samenkomst van de beheerraad van Breendonk. Edmond Eycken, de nieuwe voorzitter van het NCPGR en Vital Craeninckx waren ook als vertegenwoordigers van de NCPGR aanwezig op de beheerraad van Breendonk. Breendonk, de herinnering en het vergeten, zo luidt de titel van de brief. Zowel Edmond Eycken, generaal Somers als minister Vandeput waren in hun toespraken op de herdenking nogal geruststellend wat de toekomst van Breendonk en de zorg voor de herinnering betreft. Zowel de brief van Francis Delpérée (cdH) als het verslag van de Commissie voor Landsverdediging van 31/05/2016 worden als document ter beschikking gesteld. Hoe dan ook zal een tegemoetkoming aan de vraag tot installatie van een Herinneringscentrum met alles er op en eraan, ook voor de niet-joodse slachtoffers moeten gevraagd, geeist, onderhandeld en gerealiseerd met de regeringspartijen, wat ook hun politieke origine is, ook dat is respect voor de democratie en de rechtstaat. Lees de documenten langs Welke toekomst voor het Nationaal Monument van Breendonk?

Met vriendelijke groeten,

 

Lia Hermans en Jan Hertogen,
medewerkers www.herinneringmemoire.be
info@herinnerlingmemoire.be