Huldiging politieke gevangenen WO2 te Schaarbeek 2016 - Verslagen

 

 
De Nationale Confederatie van Politieke Gevangen en Rechthebbenden samen met enkele andere verenigingen organiseerde op 29/05/2016 de jaarlijkse herdenking van de politieke gevangen aan de Nationale Schietbaan (Tir National) te Schaarbeek.

De Verbroedering van de Vriendenkringen van oud-gevangenen is opgegaan in de Nationale Confederatie om de toekomst mee(r) te verzekeren en de jeugd blijvend aan te spreken zodat het nooit meer tot oorlogen komt, zoals in de toespraak werd beklemtoond. Zeker met de recente aanslagen moet daar zeker aan herinnerd worden.

Op de 70ste verjaardag van de Nationale Confederatie heeft Koning Filip er aan gehouden aanwezig te zijn op de herdenking om de inzet en dood van zovele duizenden teherdenken die voor de verdediging en de bevrijding van BelgiŽ zijn opgekomen, iets dat ten volle wordt geapprecieerd door de Nationale Confederatie en alle vertegenwoordigde verenigingen.

De huldiging, in aanwezigheid van koning Filip, begon met het lied van de partizanen en ze werden afgesloten met lied van de Moorsoldaten in Duitse versie solo gezongen. (zie video). Het lied Moorsoldaten is gecreŽerd in 1933 toen Duitse democraten en communisten massaal naar gevangenissen en concentratiekampen werden gedeporteerd, ondermeer naar het BŲrgermoor bij Esterwegen, https://www.youtube.com/watch?v=DbrGhSzj8BU

Alle hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van de gevestigde lichamen waren aanwezig, Siegfried Bracke als voorzitter van het Parlement voorop. Een brief werd voorgelezen van een geŽxecuteerde, grafnummer 85, met zín laatste woorden de avond voor zín executie.

Volgde de klassieke en gekende oproep van alle instanties en verenigingen, 36 in het totaal, een voor een, om een bloemenkrans neer te legen. Het overzicht, als album bij de fotoís, is leerrijk omdat van elke bloemenkrans een foto van het lint werd gemaakt. Zie de publicatie van deze 36 foto's op DWM: http://community.dewereldmorgen.be/blog/janhertogen/2016/05/29/36-kransen-voor-de-huldiging-politieke-gevangenen-2016

Er was een krans vanwege de RTBF, de Schietbaan ligt nog op het terrein van de radio-en televisieomroepen, waarom geen krans van de VRT?

Hieronder een verslag met 29 foto's en onderaan 36 foto's van de neergelegde kransen
 

  

36 kransen voor de huldiging politieke gevangenen 2016
 

 

Zowel officiŽle instanties als verenigingen leggen traditioneel een krans neer aan het gedenkteken van de geŽxcutueerden en politieke gevangen op het erepark van de geŽxecuteerden (Nationale Schietbaan, Tir National) in Schaarbeek.