Verslag Herdenking Slonsk - 29 januari 2016 - Programma - Verslagen

  

Verslag Jozef Wauters, zoon van Gustaaf Wauters. Jozef was aanwezig met 3 zonen. Gustaaf Wauters was een van 26 Belgen die samen met 793 anderen geëxecuteerd werden door een SS-commando, 2 dagen voor het Rode Leger het kamp bereikte. De foto's zijn gemaakt door Yves Wantens, Vlaamse vertegenwoordiger in Warschau die ook een verslag gemaakt heeft. Oorlogsverleden van Gustaaf Wauters en familie.

   

Bij aanklikken worden de foto's geopend in een apart venster.
Het venster sluiten om terug te keren naar het verslag.

 

  

In het Museum met links Hans Coppi, voorzitter van de VVN-BdA die met hun Internationale Werkgroep mee de vernieuwing van het Museum hebben mogelijk gemaakt en het inhoudelijk vorm hebben gegeven. Naast hem een zoon van Jozef Wauters, Anita Botor van het museum in Slonsk, Jozef Wauters en nog 2 zonen. Op de achtergrond een foto van de de gevangenis van Sonnenburg, zie ook de Foto Gevangenis.

 

Terug van Slonsk en heel gelukkig dat ik er geweest ben. Ook mijn zonen waren echt onder de indruk. Zij noemden het een mooie en bijzondere dag.

Bij aankomst, al vóór het begin van de plechtigheid stonden we aan het museum, en de eerste persoon die ik zag was Anita Botor. Zij deed meteen een rondleiding en toonde een film over de gebeurtenissen. Ik was wel wat verwonderd geen foto van vader te vinden, maar dat doet niets af van de algemene ervaring. We gaan nog een foto naar het museum opsturen.

  


Gustaaf Wauters

 

Aansluitend zagen we de muur van de gefusilleerden.

Aan de kerk ontmoetten we Yves Wantens, en spraken met hem af, de bloemenkrans die hij bijhad, gezamenlijk neer te leggen later op het Kerkhof. Het was met hem een zeer sympathieke kennismaking. We waren wel de enige Belgen.

 


De eucharistieviering met de Bisschop en andere hoogwaardigheidsbekleders

 

In de kerk hadden we nog voldoende zitplaatsen, er was een detachement van het leger, de ganse gemeenteraad, en afvaardigingen van alle Gemeentelijke organisaties. De mis werd voorgegaan door de Bisschop van de regio en 5 parochiepriesters

 


Jozef Wauters eert z'n vader en alle andere Belgen en slachtoffers

 

Aansluitend begon op het plein aan het monument, in de bijtende kou, de burgerlijke plechtigheid. Ik werd daar aangesproken door een man, die later bleek de Burgemeester te assisteren voor de vertalingen naar het Duits. Die man heeft ons nadien overal naartoe gegidst, eerst naar het kerkhof waar we met Yves Wantens de bloemenkrans hebben neergelegd

 

 

 

    

Op het kerkhof waar de slachtoffers van de executies op 30-31 januari 1945 werden herbegraven. De begraafplaats van alle andere gevangenen, waaronder minstens 100 Belgen, werd niet bewaard en van hen is geen spoor overgebleven.

 

Uiteindelijk zijn we naar een zaal gebracht waar reeds een aantal priesters, hogere militairen, en inwoners van Slonsk aanwezig waren. Ook Hans Coppi, u bekend, zat bij ons aan tafel, waar een volledig middagmaal werd opgediend.
 
Ik gaf aan onze gids een tekstje in het Duits, om de Burgemeester, gemeenteraad en inwoners van Slonsk te bedanken omdat ze – met hun voorgangers- de herinnering aan de slachtoffers van Sonnenburg op die manier hebben bewaard en geëerd. Die man overhandigde het aan de Burgemeester, die duidelijk aangenaam verrast was,  kwam bedanken en de gids las het voor in het Pools. Het werd op luid applaus onthaald.

Onze gids reed ons voor naar de uitvalsweg naar Berlijn om de dag te beëindigen.

Jozef Wauters, 30/01/2016

 

    

Verslag van Yves Wantens,
Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering in Polen en van de
Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de Belgische Ambassade

 

 Feedback zending Slonsk/Sonnenburg Herdenking

  

Het concentratiekamp Sonnenburg ( later Slonsk genoemd) was een van de kampen welke  werd opgericht door  Nazi Duitsland om anti-Nazi activisten op te sluiten en te elimineren. Tijdens de tweede wereldoorlog deed het dienst als concentratiekamp  In totaal waren er in Slonsk 560 voornamelijk politieke Belgische gevangenen  waarvan er in totaal 120 de dood vonden. Het lot van 26 onder hen is misschien het meest schrijnend. Op 30 en 31 januari 1945 werden door het terugtrekkende SS commando 819 gevangenen geëxecuteerd wiens lijken in het voorjaar door de Russische troepen werden gevonden in massagraven. Gedurende vele jaren was het niet duidelijk wat er juist was gebeurd en voor vele families was het tientallen jaren afwachten om duidelijkheid te krijgen. Een van de 26 geexecuteerden was Gustaaf Wauters. Zijn geschiedenis als verzetsman kan je lezen in  op www.getuigen.be, meers speciaal het Oorlogsverleden van Gustaaf Wauters en familie.  

Ieder jaar , dit jaar voor de 71ste keer, worden de gefusilleerden herdacht. Voor de familie Wauters, die pas een jaar of twee geleden volledige duidelijkheid kregen van wat er juist met hun vader was gebeurd, was het de eerste maal dat een van de zonen de herdenking bijwoonde. De Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering Yves Wantens,  vertegenwoordigde de Belgische en Vlaamse Vertegenwoordiging, las een speech in het Duits en Pools voor ( geschreven door historicus Jan Hertogen). Hij legde samen met de familie Wauters een boemenkrans neer op het kerkhof met de massagraven.

Toespraak Jan Hertogen, gelezen door Yves Wantens in het Duits en in het Pools. Hier de originele toespraak in het Nederlands.
 

Van Poolse zijde waren de Burgemeester, de Gouverneur en de Bisschop aanwezig als personaliteiten met tevens verschillende vertegenwoordigingen van jongerenbewegingen, verzetsgroepen en oudstrijders en een detachement van het leger welke op de verschillende plaatsen (kerkdienst, museum en monument, monument voor de Russische soldaten en het kerkhof) de ere-haag vormden.

Op diplomatiek vlak was Vlaanderen/Belgie vertegenwoordigd en Luxemburg.

Het was een lange rit naar Slonsk maar de moeite waard om erbij te zijn.

http://gorzow.tvp.pl/23810692/mieszkancy-i-rodziny-pamietaja-o-tragicznej-historii-jencow

http://getuigen.be/
https://en.wikipedia.org/wiki/S%C5%82o%C5%84sk
https://en.wikipedia.org/wiki/Słońsk#Concentration_camp_in_prewar_S.C5.82o.C5.84sk

 

 Yves Wantens, 2 februari 2016